23 Mart 2015 Pazartesi

Unsuz Kıymalı Börek / Flourless Borek with Ground Meat

Börek yapmanın iyi bir anne olmanın en büyük özelliklerden biri sayıldığı bir ülkede diyabetli bir çocuğunuzun olması kolay değildir. Anne böreği diye bir tabir vardır bir kere. Sıcacık bir his verir. Doğum günleri gibi özel günlerde, Pazar kahvaltılarında, beslenme çantalarında, bayram sofralarında mutlaka börek olmalıdır. Ama biliyorsunuz börek beyaz undan yapılır, yani karbonhidrat ve gluten bombası gibi bir şeydir. Kan şekerini ışık hızında yükseltir. Evet, ek doz insülin yaparak kızıma sınırlı miktarda börek yedirebilirim. Ama bunun bir alternatifini bulmak bence çok daha mantıklı ve çok daha sağlıklı. Ve ben de denedim. Çok denedim. En sonunda denemelerim başarılı sonuç verdi. Bir avuç bademin içerdiği karbonhidrat miktarı kadar karbonhidrat içeren çıtır çıtır böreğimin mis gibi kokusu evi sardı.
Ben bu yazıyı yazarken kızım böreklerini yemekle meşgul. Ve ben ek doz insülin yapmak zorunda kalmayacağımı bilerek kendi kendime gülümsüyorum. Tadını sorarsanız: İnanılmaz.



İçindekiler :
Yufka/tortilla/krep için
2 yumurta
1 avuç dolusu çiğ badem (1/4 su bardağı)
2 çorba kaşığı ev yapımı krem peynir 
1/2 çay kaşığı himalaya/kaya tuzu
1 çimdik tatlı kırmızı toz biber
1 çimdik toz karabiber
1 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı
2 çorba kaşığı rende hindistan cevizi/ veya unu
İçi için
150 gr dana kıyma
1 küçük soğan
1 çimdik toz karabiber
1 çimdik himalaya/kaya tuzu
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Üzeri için:
Tereyağı
1/2 su bardağı rendelenmiş dil peyniri
Yapılışı:
Yufka malzemelerini mutfak robotundan geçirin ve oldukça akışkan ve pürüzsüz bir hamur elde edin. Krep tavanızı çok az tereyağı ile yağlayın, ve ne çok kalın ne de çok ince bir krep/tortilla oluşturmayacağından emin olduğunuz kadar hamuru tavaya döküp dikkatlice tavaya yayın. Kenarları kıvrılmaya başladığında dikkatlice çevirin. Aşırı kızarmamasına çok dikkat edin çünkü çok kızarırlarsa kıtır kıtır oluyorlar, yani kıvrılmıyor ve kırılıyorlar. Ayrıca fırında da tekrar kızaracağını unutmayın. Yanmalarını istemeyiz.


Tortillalarınız hazır olduğunda soğumaları için bir kenarda bekletin ve börek içini hazırlayın. Küp küp doğranmış soğanları kıyma, bir çimdik toz karabiber, tuz ve zeytinyağı ile güzelce pişirin. Kavrulmalarını tercih etmediğim için ben pişirirken biraz içme suyu ekledim. Börek içini de hazırlayıp soğuttuğunuzda krep/tortillalarınızın içine bir fırça yardımıyla tereyağ sürün, Ortasına bir miktar börek içi ekleyin ve paket gibi sarıp pişirme kağıdı yayılmış fırın tepsinize yerleştirin. Üzerlerine de tereyağ sürmeyi unutmayın. 170C önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarmaya başladığında fırından çıkarın ve peynir rendesini ekleyin. Peynirler de kızardığında böreğiniz hazırdır. Tariften 4 adet börek çıkıyor. Afiyet olsun. 
Not : Tortilla/Krep hamurunda bulunan baharatlar yerine çok az tarçın eklerseniz harika bir kahvaltı krebi elde edeceksiniz.


It’s not easy to be the mother of a diabetic child in a country where making borek (turkish filled pastry) is considered a characteristic of a good mother. There is an expression called “mommy borek”. It gives us a warm feeling. You must have borek on special days like birthdays, Sunday breakfasts, lunch boxes, Holiday tables. But as you know they are made of white flour so they are like a carb and gluten bomb. They raise blood sugar at the speed of light. Yes, I can give my daughter a limited amount of borek and make her an extra shot of insulin to cover up. But it makes a lot of sense and is healthier to find an alternative. And I have tried. Tried so hard. And finally got a good result. The smell of a crunchy borek which only contains the carbs of a handful of raw almonds surrounded the house. As I am writing this post, my daughter is busy with eating her borek. And I am smiling to myself because I know I will not be giving her an extra insulin shot. If you are wondering how it tastes : Incredible.


Ingredients:
For the phyllo/tortilla/crepe
2 eggs
¼ cup of raw almonds 
2 tblpsns homemade cream cheese
¼ tspn himalayan/rock salt
1 pinch sweet red pepper
1 pinch black pepper
1 tblspn melted butter
2 tblspns shredded coconut/ or flour
For the filling
150 gr ground beef meat
1 small onion (cubed)
1 pinch black pepper
1 pinch himalayan/rock salt
2 tblspns olive oil
The topping
1 tblspn melted butter
½ cup shredded dil/mozzarella cheese


Instructions:
Pulse tortilla/crepe ingredients in a food processor and make a smooth fluid dough. Grease your crepe pan with some butter and pour some of the dough in – make sure it is not too thin or too thick. When the edges begin to curl, flip carefully. Make sure they are not too brown because when they are, they become crunchy, tear off and won’t curl. Also don't forget you will bake them in the oven once more. We don’t want them burned. Cool them once all are ready and made, and prepare the filling. Cook the ground meat with cubed onions, salt and pepper inside olive oil greased pan. I didn’t want them roasted so I added a little bit of drinking water. Once the filling is also ready cool it as well. Spread some butter on the tortillas with the help of a kitchen brush, add some of the filling in the middle of it , close four sides like a package and place on your parchment paper covered baking sheet. Do not forget to spread more butter on top. Bake in a 170C pre-heated oven, when the top begins to turn golden you can add the shredded cheese on top of boreks. Once the cheese on top melts and begins to color up the borek is ready. This recipe makes 4 boreks. Enjoy!

Note: You can remove the red and black peppers in the recipe and add some cinnamon to obtain a great breakfast crepe.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder