5 Nisan 2015 Pazar

Ay Çekirdeği Ekmeği / Sunflower Seed Bread


Bu ekmek fındık-fıstık alerjisi olanlar için iyi bir alternatif. Açıkçası ay çekirdeğine bayılırız, o yüzden tadına da bayıldık!  Peki, asıl soruya gelelim...Bu ekmek neden yeşil?! Çünkü ay çekirdeklerinde klorofil, diğer adıyla klorojenik asit bulunuyor. Isıtıldığında karbonatla reaksiyona girip ekmeğinizi yemyeşil yapıyor. Hatta soğudukça ekmek koyu bir zümrüt rengine bürünüyor. Merak etmeyin reaksiyon ekmeğin tadında bir farklılık yaratmıyor. Yemekte herhangi bir sakınca da yok. Küçük miktarlarda yapıp aynı gün tüketmenizi öneririm. Ertesi gün -tıpkı fırından tazecik çıkan her şey gibi - fırından çıktığında aldığınız o tazecik galeta tadını alamıyorsunuz.

İçindekiler:
1 su bardağı tuzsuz ayçekirdeği içi
1 yumurta
1 çimdik kaya tuzu
1 tatlı kaşığı ev yapımı elma sirkesi
1 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı mahlep
1 çay kaşığı çörekotu
1 çorba kaşığı zeytinyağı/tereyağı
1-2 çorba kaşığı ev yoğurdu
Yapılışı:
Yumurtayı tuz, sirke, tereyağı ve karbonat ile çırpın. Ayçekirdeklerini ekleyip mutfak robotundan geçirerek pürüzsüz bir püre elde edin. Çok koyu olursa 1-2 çorba kaşığı yoğurt ile kıvamını açın. Baharatları da ekleyip 170C önceden ısıtılmış fırında, üzeri altın-kahverengi olana dek, dilediğiniz yağlanmış kalıbın içinde pişirin. 

This bread is a good alternative for those with nut allergies. We simply love sun flower seeds, so we loved the taste! And let me ask the question. Why is this bread green?! Because sun flower seeds contain chlorophyll which goes also by the name chlorogenic acid. When they are heated, they make a reaction with baking soda and turn green. And they turn even a deeper shade of emerald when they cool down. But don't worry, this reaction does not change the taste. And there is no harm in eating this bread. But I do suggest you make small amounts and consume within the day. Because the next day you just can't get the same taste of fresh rusk- just like any other thing that gets freshly out from the oven.
Ingredients:
1 cup unsalted sunflower seeds
1 egg
1 pinch of rock salt
1 tspn homemade aplle vinegar
1/2 tspn baking soda
1/2 tspn mahlab spice
1/2 tspn nigella seeds
1 tblspn olive oil/butter
1-2 tblpsns homemade yogurt

Instructions:
Mix eggs with salt, vinegar, butter and baking soda. Add sunflower seeds and pulse in a food processor into a nice smooth puree. If too thick and 1-2 tblspns homemade yogurt to open it up. Add the spices, bake until golden brown in a pre-heated 170C oven and in a greased mold of preference.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder