10 Nisan 2015 Cuma

Evde Peynir Yapımı 3 : Cevizli & Sarımsaklı Ricotta / Cheesemaking 3 : Walnut & Garlic Ricotta


Buradaki yazımda evde peynir yapımından bahsetmiştim.  Ama artık peynirimi sirke ile değil limon suyu ile yapıyorum. Bence çok daha lezzetli oluyor. Yaptığım peynirleri çeşitlendirmek ve çeşnilendirmek ise en büyük zevklerimden biri oldu. En beğendiğim iki çeşidi ise Cevizli ve Sarımsaklı Ricotta Peynirleri oldu. Her birini ikişer kilo sütten yaptım. Yapılışları belli bir noktaya kadar tamamen aynı olduğu için ikisinin de tarifini vermek istiyorum. Eğer denemek isterseniz ihtiyacınız olanlar şunlar:


İçindekiler:
1- Cevizli Ricotta Peyniri için
- 2 kg çiğ inek sütü
- 2 çorba kaşığı limon suyu
- 2/3 çorba kasesi kadar ev yapımı inek yoğurdu
- kaya tuzu
- bir avuç ceviz içi
2- Sarımsaklı Ricotta Peyniri için
- 2 kg çiğ inek sütü
- 2 çorba kaşığı limon suyu
- 2/3 çorba kasesi kadar ev yapımı inek yoğurdu
- kaya tuzu
- bir diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı tereyağ

Yapılışı:
Sütü güzelce kaynatın, kaynadığında limon suyu, tuz ve yoğurdu ekleyin. Birkaç dakika tahta kaşıkla karıştırın. Sütünüz kesilecek, yeşilimsi suyu ayrışacak. Tencereyi ateşten alıp ılınmasını bekleyin, sonra kesilmiş sütü süzgecin üzerine geçirilmiş temiz bir tülbentten süzün. Tülbenti top yapıp elinizle fazla suyunu iyice sıkın. Ama üzerine ağırlık koymayın, peynirinizi hafif sulu bırakın. Bu aşamaya kadar iki peynirin yapımı da aynı. Şimdi de nasıl çeşnilendirdiğime geçelim. 
1- Cevizli Ricotta Peyniri için


Peynirinizi sıcakken bir çay kaşığı kaya tuzu ekleyin. Robottan geçirin. Sonra bir avuç ceviz içi ekleyip yoğurun ve peynirinizden bir top yapın. Sarın ve dolaba kaldırın. Peyniriniz hazır.  Tulum peynirinizi de ceviz koyarak çeşnilendirebilirsiniz. Çok yakışıyor. Tarifi burada.
2- Sarımsaklı Ricotta Peyniri için
Bu peyniri ılıkken çok beğendim. Tavsiye ederim. Süzdüğünüz peyniriniz henüz sıcakken 1 çay kaşığı tuz, 1 diş sarımsak rendesi ve bir tatlı kaşığı tereyağ ekleyin. Robottan geçirin. Servis edin.

I have previously written about cheesemaking in this post. Now I am making my own cheese with lemon juice, not vinegar. I think its much tastier. One of my greatest pleasures is to modify and spice up the cheeses I've been making. 
The ones I like most are Walnut and Garlic Ricotta Cheeses.  I have made both with two kg of milk. As their making is exactly the same until one point I wish to give both recipes. If you are willing to try you will need these:

Ingredients:
1- For Walnut Ricotta Cheese
- 2 kg raw cow milk
- 2 tblspns lemon juice
- 3/4 cup homemade cow yogurt
- rock salt
- A handful of walnut kernels
2- For Garlic Ricotta Cheese
- 2 kg raw cow milk
- 2 tblspns lemon juice
- 3/4 cup homemade cow yogurt
- rock salt
- 1 garlic clove (peeled)
- 1 tspn butter
Instructions:
Boil the milk, once boiled add lemon juice and yogurt. Stir for a few minutes with a wooden spoon. It will separate into curds and whey and there will be a greenish water inside. Turn off the heat and cool it down a little, then strain it through a cheesecloth. Make it a ball in your hands and press firmly to squeeze excess water. Do not put something heavy on top, keep your cheese moist. Both of the cheeses are the same up until this point. Now let's move on to see how I spiced them up.
1- For Walnut Ricotta Cheese
Add 1/2 tspn rock salt to your cheese while its still warm. Pulse it in your food processor. Then add walnuts and make a ball out of your cheese. Cover and put in the fridge. Your cheese is ready. You can also add walnuts to your tulum cheese. It goes so well. Recipe is here.
2- For Garlic Ricotta Cheese
I like this cheese while its still warm. I recommend it. Now, add 1/2 tspn rock salt, your peeled garlic and 1 tspn butter inside your cheese. Pulse in your food processor. Serve.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder