11 Temmuz 2015 Cumartesi

Sık Sorulan Sorular

Tariflerinizde kullandığınız gerçek bal/pekmez/hurma gibi ürünler kızınızın kan şekerini yükseltmiyor mu ?
Evet yükseltiyor. Tüm gıdalar kan şekerini yükseltir. Ama kızım bu tür gıdaları uygun aralıklarla ve uygun dozda insülinle birlikte tüketiyor. Oturup kaşık kaşık bal, pekmez yemiyor. Tariflerimde de bu tür gıdaların miktarı oldukça kararında kullanıyor, hatta çoğu zaman miktarını takipçilerime bırakıyorum. Mümkün olan en doğal şekeri tüketmesini daha sağlıklı buluyorum. Tatlandırıcıların sağlıksız olduklarını düşünüyor, kesinle onaylamıyor ve önermiyorum. Ancak tüketmekte ısrarcıysanız seçim sizin, tariflerimdeki bal/pekmez gibi gıdalar yerine tatlandırıcı kullanarak tariflerin zaten çok az olan karbonhidrat değerlerini iyice düşürebilirsiniz.

Balın ısıtılması zararlı değil mi?
Şöyle anlatayım: Bal ısıtıldığında Hidroksimetilfurfural yani kısaca HMF denilen organik bir bileşik üretir. Pekmez, toz şeker, hindistan cevizi şekeri, agave şurubu, akçağaç şurubu da üretir. Hatta daha fazla üretir. HMF denilen bu maddenin yüksek oranda tüketiminin toksik/kanserojen etki yarattığı iddia edilmektedir. Ancak HMF sadece balın ısıtılması ile ortaya çıkmaz. HMF pişirilen gıdaların oldukça sık rastlanılan bir bileşenidir. Kahve, leblebi, bebek mamaları, kuru meyveler (erik, hurma vs), sirke, şarap gibi bir çok yiyecek ve içecekte zaten bulunur. Karamelize işlemi, ekmeğin ısıtılması, kuru meyvelerin ısıtılması, kurutulması gibi işlemler gıda maddelerindeki HMF oranını artırırlar. Örneğin eti pişirmek, ızgara yapmak HMF oluşmasına sebep olur. UHT sütte de HMF vardır. Kısacası diyetiniz her gün kilo kilo pişmiş bal içermiyorsa bu konuda endişe etmenize gerek yok. Örneğin her sabah kahvenizi içtiğinizde muhtemelen ayda yılda bir tüketilen bir tatlının içerdiği baldakinden daha fazla HMF almış oluyorsunuz.

Kaynak
http://www.pjbs.org/pjnonline/fin1382.pdf
https://en.wikipedia.org/wiki/Hydroxymethylfurfural
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21462333
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691509005626
http://www.analiticaweb.com.br/newsletter/11/51864-UV-Furfural_Mel.pdf
https://books.google.com.tr/books?id=6cty8fU3v68C&pg=PA162&lpg=PA162&dq=Hydroxymethylfurfural%20in%20dried%20fruit&source=bl&ots=6urRqAdF7y&sig=KaNog06fpBd7mImYhJOayuwv88Q&hl=tr&sa=X&ved=0ahUKEwj-6vqZwO3JAhUI3CwKHdAmAncQ6AEIYDAI#v=onepage&q=Hydroxymethylfurfural%20in%20dried%20fruit&f=false

Tariflerinizin karbonhidrat değerlerini nasıl hesaplıyorsunuz?
Çok kolay. Gıdaların besin değerlerini tüm detayıyla veren web siteleri mevcut.  İçindeki malzemeleri ayrı ayrı Google’da veya bu web sitelerinde aratıyorum. Sonra toplama işlemi yapıyor ve porsiyonlara göre bölerek ayarlıyorum. 

Hiç mi patates, makarna, ekmek vs tüketmesine izin vermiyorsunuz? Çocuğunuzun gelişimi normal mi? Ekmek, pirinç, patates yemeyince karnı hep aç olmuyor mu?
Kaçamakları illa ki oluyor. Gelişimi gayet normal. Son soruyu ise hakaret olarak kabul ediyorum.

Karbonhidrat tüketimi az olunca vücut gerekli olan enerjiyi nereden buluyor?
Vücudumuz proteinlerden glukoz/enerji üretme kapasitesine sahiptir. Buna glukoneogenez denir. Ayrıca vücudunuzdaki yağlar da aynı şekilde enerji kaynağı olarak kullanılır. Karbonhidrat tüketimi son yüz yıl içinde normalin kat kat üzerine çıkmıştır ve bu şu anda maalesef normal kabul edilmekte hatta teşvik edilmektedir. Ben bu artışın günümüz hastalıklarındaki artışla doğru orantıda olduğunu düşünüyorum. 
,

Yukarıdaki grafik U.S nüfusunun 1960-2000 yılları arası günlük karbonhidrat tüketiminin obezite ile oranını göstermektedir. (Kaynak http://www.garmaonhealth.com/carbs-sugar-makes-us-fat/)


Tariflerinizde kullandığınız tereyağı, doğal yumurta, çiğ sütü nereden temin ediyorsunuz ?
Çiğ süt, tereyağı ve yumurtayı tanıdığımız ve güvendiğimiz ufacık bir mandıradan temin ediyoruz.


Hindistan cevizi rendesini kendiniz mi yapıyorsunuz?
Hayır, çok zahmetli olduğu için aktardan temin ediyorum. (Foto kaynak : www.vconnection.nl)

Toz badem, toz fındık, toz keten tohumu, toz hindistan cevizi gibi gıdaları nereden temin ediyorsunuz?
Elektrikli kahve değirmenim var,  aktardan çiğ satın alıp kendim çekiyorum.

Tarifleriniz bol bol kuruyemiş, tereyağı, kaymak, zeytinyağı gibi yağlı yiyecekler içeriyor, tamamı çok kalorili değil mi?
Sağlıklı yağları tüketmek kilo aldırmaz. Zaten tariflerim zayıflatma amacı taşımamaktadır.

Tariflerinizde una alternatif olarak neden yulaf, yulaf kepeği ve unu, nohut unu, kahverengi pirinç unu, mısır unu, karabuğday unu veya glutensiz un kullanmıyorsunuz?
Sağlıklı olduklarını veya özel beslenmede bir fark yarattıklarını düşünmüyorum. Yulaf, her türlü pirinç, mısır ve nohut aşırı derecede karbonhidrat içerirler. Glisemik indeksleri yüksektir, hepsi birer süper karbonhidrattır. Karabuğday daha masum olsa bile glutensizini bulmak zordur ve 15 gibi ortanın biraz üzerinde bir glisemik yükü vardır. Glutensiz hazır unlar ise çeşit çeşit katkı maddesi, kimyasal ve koruyucu içerirler.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder