30 Eylül 2015 Çarşamba

Unsuz Doğumgünü Pastası / Flourless Birthday Cake



Bundan dört yıl kadar önce, adeta devasa bir portakal gibiydim. Hatta gören herkes yanındakine benim kocaman karnımı gösteriyordu. Ama ben o halimi çok severek hatırlıyorum, çünkü o kocaman karnımın içinde Bade vardı. Dışarı çıktığı an fırtına gibi esmeye başladı. Korkunç huysuz bir bebekti, çok yabaniydi. Eve misafir sokmazdı. Hiçbir şey yediremezdim. Uyumak bilmezdi. Beni iki sene boyunca ayaklı bir emzik olarak kullandı. Ne emziğe, ne de biberona alıştıramadım.
Geçen gün kışlık kıyafetlerimizi çıkartırken sakladığım bebeklik eşyalarına baktım. Bir kısmını ihtiyacı olanlara göndermek için ayırdım, ama bazılarını asla veremezdim. Onları sakladım.  Özellikle bebeklik çorapları. Mini minnacık çoraplar, mini minnacık ayaklar için…




Benim huysuz, koca yanaklı bebeğim artık dört yaşına basıyor, artık bebeklik dönemi bitiyor. On Ekim’de doğum gününü kutlayacağız. Geçen yıl kutlayamamıştık, çünkü doğum günü tip 1 diyabet teşhisi alıp hastanede yattığı döneme denk gelmişti.
Ne çok şey değişti bir yıl içerisinde!
Geçen yıl 1 Ekim’de hayatımızın ortasına adeta bir atom bombası düştü. İnsan her türlü acıya katlanacak kadar güçlü bir yaratık, ancak dayanması en zor acı en sevdiğinizin acısı. Saçlarıma ilk ak telleri düşüren, benim ilk gerçek üzüntüm de kızıma tip 1 diyabet tanısı konması oldu işte. Ancak Tip 1 Diyabetin hayatımızı ele geçirmesine, bizi kırıp parçalamasına izin vermedik. Hatta onu hayatımızı daha da güzelleştirmek, aile bağlarımızı daha da sağlamlaştırmak ve hatta başka insanlara yardımcı olmak için kullandık.



Anladım ki eğer kendinizden çok sevdiğiniz biri var ise ayağa kalkmak için her zaman bir şansınız var. Pes etmemek lazım, o zırhı bıkıp usanmadan her gün kuşanmak lazım.
Ve savaşmaya kaldığınız yerden devam etmek.
Ben ettim.
O mini minnacık ayaklar için.

İyi ki doğdun canımın içi Badiş’im, güzel kızım, benim küçük sevgili canavarım.




İçindekiler:
Pandispanya için
4 yumurta
5 çorba kaşığı bal/pekmez/hurma şerbeti veya tercih edeceğiniz başka bir doğal tatlandırıcı (hurma püresi gibi daha katı bir tatlandırıcı kullanacaksanız hindistan cevizini 6 çorba kaşığı kullanın)
½ su bardağı krem peynir (tarifi burada)
8 çorba kaşığı toz Hindistan cevizi
6 çorba kaşığı toz fındık (yaklaşık 3 çorba kaşığı dolusu çiğ fındığa denk geliyor)
1 tatlı kaşığı karbonat veya krem tartar
2 tatlı kaşığı limon suyu
25 gr (1 paket) toz kakao
1 çimdik kaya tuzu (tercihe bağlı)
1 çay kaşığı vanilya özütü (tercihe bağlı)
İç ve üzeri kreması için
1 su bardağı krem peynir
½ su bardağı süt kaymağı
2 çorba kaşığı bal veya tercih edeceğiniz başka bir doğal tatlandırıcı
1 çay kaşığı vanilya özütü (tercihe bağlı)
İçi için
¾ su bardağı vişne (donmuş olabilir)
Yapılışı:
Pandispanya malzemelerini sırası ile derin bir kaba koyup pürüzsüz kıvama gelene dek çırpın. El blender’ı veya mutfak robotu yardımı ile yüksek devirde ayrıca 3-4 dk çırparak karışımı pürüzsüzleştirin. Karışımı pişirme kağıdı ile kaplanmış 18 cm çapında daire şeklinde bir kalıba dökün. Önceden ısıtılmış 150C fırında 1 saat 15 dk pişirin. Çıkarıp soğumaya bırakın. Bu arada krema malzemelerini mikserle pürüzsüz hale gelene dek çırpın. Soğuyan pandispanyayı dikkatlice ortadan ikiye bölün. Ortasına 4-5 çorba kaşığı krema döküp  yayın. Üzerine vişneleri ekleyin. Pandispanyanın diğer yarısını üzerine kapatın. Kremanın kalanını en üste döküp yayın. Pastayı dilediğinizce süsleyin. Ben süslemek için kendi yaptığım beyaz çikolatadan yararlandım.  Bu arada belirteyim, pastanız buzdolabında 1 gece beklerse daha lezzetli olacaktır. Pandispanyayı da ayrıca ıslatmaya bence gerek yok ancak daha ıslak ve  daha yumuşak bir kek tercih ediyorsanız pandispanyayı vişnenin kendi suyu ile ıslatabilirsiniz.


Not: Bu vesile ile Elif Akın Hanım’ın da doğum gününü kutlarım, bu tarif kendisine hediyemdir, tüm ömrünüz kalbiniz gibi güzel geçsin.




Four years ago I was just like  a giant orange. Everyone kept pointing at me. But I remember those days fondly because Bade was inside that giant belly. She was a storm the moment she got out. She as a terrible baby, a pure savage at heart. She never let anyone visit. Would not eat. Or sleep. She used me as a human pacifier for two solid years. She would not use a real pacifier or baby bottle.
The other day when I was taking out winter clothes I looked at her baby stuff I kept hidden. I set some of them aside to give to the poor, but there were some I could never give. I’ve kept them. Especially baby socks. Those teensy weensy socks, for teensy weensy feet…

My grumpy little baby with fat cheeks is now turning four. We are celebrating her birthday on the tenth of October. We could not, last year, because she was hospitalized due to type 1 diabetes diagnosis.
So many things have changed, since then!
Last year an atomic bomb fell in our lives on the 1st of October. Human being can handle any pain, but the worst is the pain of your loved one. My first real sorrow was the diagnosis of my daughter with type one diabetes, which caused the first white strings on my hair. But we did not let diabetes take us over or break us. We used it to make our lives better, to strengthen our family bonds and even to help other people.

I now understand that there is always a chance to stand up for the people we love more than ourselves. We must never give up, we must put on that battle armor everyday, without giving up.
And keep on fighting.
I did.
For those teensy weensy feet.

Happy birthday to my dearest beautiful daughter, to my beloved little monster.

Ingredients:
For the cake
4 eggs
5 tblspns honey/molasses/date syrup or any other natural sweetener of choice
½ cup cream cheese
8 tblspns shredded coconut (use 6 if you use a more solid sweetener like date puree)
6 tlspns hazelnut meal
1 tspn bicarb soda or cream of tartar
2 tspns lemon juice
25 gr cocoa
1 pinch rock salt (optional)
½ tspn vanilla extract (optional)
For the filling cream
1 cup cream cheese
½ cup homemade clotted cream
2 tblspns honey or any other natural sweetener of choice
½ tspn vanilla extract (optional)
The filling
¾ cup sourcherries (frozen is fine)
Instructions:
Mix cake ingredients. Use a hand blender or food processor to smoothen it up. Pour the batter inside a 18 cm cake mold, covered with parchment paper. Bake for 1 hour and 15 minutes in a 150 C pre-heated oven. Remove and cool. Mix filling cream ingredients until smooth. Carefully cut the cake in half. Pour 4-5 tblspns cream on top of the first layer. Add sourcherries. Put the second layer on top. Pour the remaining cream on top and spread. Decorate as you wish. I have used White chocolate of my own making. Your cake will be much tastier if waited in the fridge overnight. You do not have to moisten the cake but if you desire a softer texture you can moisten it with the sourcherries own juice.

P.S. I hereby wish Ms Elif Akin a happy birthday, this recipe is a gift for her. I hope your whole life passes by as beautiful as your heart.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder