12 Ekim 2015 Pazartesi

Unsuz Poğaça / Flourless Empanada





Bizimkinin okulunun ikindi kahvaltısı menüsünde yarın peynirli poğaça var. Şimdi hesap şu, 1 adet peynirli poğaçada bir tepe karbonhidrat var. Yanında içeceği var, meyvesi var... Yani her Salı günü minicik çocuğa devasa ölçüde insülin yapmam, sonra da arkamı dönüp eve gitmem gerekiyor. Eh peki ne mi yapıyorum ? Mümkün olduğunca az karbonhidrat - mümkün olduğunca az insülin kuralını okulda da uyguluyorum.
Neredeyse bütün okullar ufacık çocuklara çok sağlıksız, karbonhidrat ağırlıklı, fast food denebilecek menüleri dayatıyorlar. Sistemi değiştiremem belki ama bu onunla savaşamayacağım anlamına gelmez elbette.
Fathead ekmeğini keşfettiğimden beri hayatımın kolaylaştığını söylemiştim, fathead hamurunun çok kullanışlı olması da işime geliyor elbette. Pide de oluyor pizza tabanı da, ekmek de oluyor...poğaça da.
Karşınızda unsuz, tanesi sadece 3 gr karbonhidrat içeren, tadı gerçek poğaçayı aratmayan sağlıklı ve leziz bir alternatif. Afiyet olsun.

*Vaktim yok diyenler : Bu poğaçayı hazırlamak 10 dk, pişirmek 15 dk vaktimi aldı.






İçindekiler: (4 adet poğaça için)
Hamuru için
1 yumurta
1,5 su bardağı dil peyniri
3/4 su bardağı toz çiğ badem
1/4 çay kaşığı karbonat
1 tatlı kaşığı elma sirkesi
2 çorba kaşığı tereyağı (erimiş)
İçi için
2 çorba kaşığı beyaz peynir
Dilenirse dereotu veya maydanoz
Üzeri için
Susam
Yapılışı:
Bademleri kahve değirmeninizde çekip üzerine 1 yumurta kırın, sirke ve karbonatı ekleyin. Tereyağını da ekleyin. Bu arada benmari yöntemi ile (kaynayan suyun üzerine cam bir kase yerleştirip içine rendelenmiş peyniri ekleyip arada karıştırarak) peyniri iyice akışkan olana dek eritin. 
Eriyen peyniri badem, yumurta ve tereyağının üzerine ekleyin. Tahta bir kaşığı ıslatın ve bu kaşık yardımı ile karışımı güzelce birbirine yedirin. Ele hafif yapışan bir hamur elde edeceksiniz. Bu hamuru dört parçaya ayırın. Zeytinyağı ile yağlanmış bir yüzeyde elinizle daire şeklinde açın. İçine 1/2 çorba kaşığı iç harcını koyup kapatın. Pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine dizin. Üzerine susam serpin. Önceden ısıtılmış 150C fırında 15 dk pişirin. 

***16/12/2015 DÜZELTME: Peyniri benmari usulü eritmek yerine (çok vakit alıyor) çok daha pratik bir yöntem keşfettim. Öncelikle 2 çorba kaşığı tereyağını yapışmaz geniş bir tavada ve çok kısık ateşte eritiyoruz, sonra üzerine rendelenmiş dil peynirini ekleyip akışkan hale gelene dek karıştırarak eritiyoruz. Dibinin tutmasına izin vermeden hemen karıştırma kabına alıyoruz. Üzerine oda ısısına gelmiş yumurtayı ve diğer malzemeleri ekliyoruz. Tahta bir kaşığı ıslatarak çok hızlı, çırpar gibi karıştırıyoruz. Hamur çok kısa sürede hazırlanmış oluyor.



Tomorrow my daughter has empanadas in her school menu. Now here’s my calculation, one classic empanada has lots of carbs inside. I should also take into account the fruit and the drink they will give her. So this means every Tuesday I need to inject her a giant amount of insülin and then to be expected to go home. What am I doing instead ? I am applying the small amount of carbs – small amount of insulin rule at school as well.
Nearly all schools force unhealthy, high in carbs and fast food menus to small children. I cannot change the system but that does not mean I can’t fight it.
I have already told you how much fathead bread makes my life easier, since the dough is so very handy, it also comes in handy. I can make pide, pizza, sandwich and..empanada.

Here it is, a very healthy and tasty alternative who only has 3gr carbs per serving. Enjoy.

*To those who say they do not have the time: This took me like 10 minute to prepare and 15 minutes to bake.

Ingredients:
For the dough
1 egg
1 1/2 cup dil or mozzarella cheese
3/4 cup raw almond meal
1/8 tspn baking soda
1/2 tspn apple vinegar
2 tblspns butter (melted)
For the filling
2 tblspns white feta cheese
Parsley or dill weed if desired
For the topping
Sesame seeds
Instructions:
Grind the raw almonds and add egg, vinegar and baking soda on top. Add the butter. Melt the cheese with bain marie method (Sit over a pan of barely simmering water and allow the cheese to melt, stirring occasionally.)
Add the melted cheese on top of alond meal, egg and butter and stir with a wet spoon. You will end up with a dough that slightly sticks to your hand.  Split the dough to four pieces. Roll them into circles on a greased surface, place 1/2 tblspn filling inside and close. Place on a parchment paper placed baking sheet. Sprinkle sesame seeds on top. Bake for 15 minutes in a pre-heated 150 C oven.
***16/12/2015 UPDATE: There is a much easier way than bain marie method. Melting the cheese along with butter in a non stick pan, on very low heat. When the cheese melts, simply transfer it to a deep bowl and add the egg (which must be on room temperature) and the other ingredients. Than stir very quickly all together as if you are beating it. The dough will be ready in a few minutes.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder