31 Mart 2015 Salı

Sarımsaklı Ekmek / Garlic Bread

Hiç kimse bir dilimle doymaz... Sarımsaklı ekmek, en harika atıştırmalıklardan biridir. Hatta ben sadece sarımsaklı ekmeğini yemek için Pizza Hut'a gittiğimi bilirim. Artık, elbette aşırı olmamak kaydı ile, sarımsaklı ekmek yemenin çok düşük karbonhidratlı ve elbette daha sağlıklı bir yolu var. İhtiyacınız olan malzemeler ve tarifi aşağıda... 


İçindekiler:
1 adet unsuz burger ekmeği
3 çorba kaşığı rendelenmiş dil peyniri
2 diş sarımsak
Çok az tereyağ 
Yapılışı:
Burger ekmeğinizi pişirip dilimledik sonra üzerine çok az tereyağ sürün. Rendelenmiş dil peynirinin içine 2 diş sarımsağı rendeleyip parmaklarınız yardımıyla birbirine karıştırın. Karışımı ekmek dilimlerinin üzerine serpiştirin. Önceden ısıtılmış 250C fırın ızgarasında 2-3 dk üzeri kızarıncaya dek pişirin. Afiyet olsun.


I know this: one slice is never enough.  Garlic Bread is one of the best snacks ever. I even used to go to Pizza Hut just for its garlic bread. From now on, of course you have to make sure you don't eat too much, there is a healthier and low carb way to eat them. All the ingredients and the recipe you need are below...
Ingredients:
1 flourless burger bun
3 tblspns grated dil/mozzarella cheese
2 garlic cloves
1 thin slice of butter to spread on bun slices
Instructions:
Slice your burger buns and spread some butter on them. Grate garlic cloves on top of shredded cheese and mix them together with your fingers. Sprinkle the mixture on top of your bun slices. Bake for 2-3 minutes in a preheated 250C oven grill until the top turns golden. Enjoy.

29 Mart 2015 Pazar

Kupta Kolay Limonlu Cheesecake / Easy Lemon Cheesecake Cup


Şimdi bir cheesecake yapmaya çalıştığınızı farzedin. Marketten alacağınız bisküvilerden bol yağlı bir taban hazırlamanız lazım. Sonra rafine şekeri ve bir sürü malzemeyi çırpıp fırında uzun  bir süre pişireceksiniz. Pişince de buzdolabında en az 5-6 saat bekletme faslı var. Zahmetli, çok ama çok lezzetli. Ama bir de şu yönden bakalım, o kadar uğraşıp elde ettiğiniz cheesecake aslında size yaramıyor. Bu tür beslenme uzun vadede kilo aldırıyor, içindeki rafine şeker ve kim bilir hangi katkı maddelerini içeren ürünler yavaş yavaş sağlığınızı bozuyor. Her gün cheesecake mi yenir diye sorabilirsiniz.

Elbette hayır, ama ben arkasındaki yeme alışkanlığından bahsediyorum. Hem aynı tadı doğal malzemelerle yakalamanız mümkünken, neden kendinizi ve ailenizi zehirleyesiniz ki ? Cheesecake sevenler için işte limonlu cheesecake'in gerçek gıdalarla yapılmış doğal ve kolay versiyonu...
İçindekiler:

Taban ve Üzeri için
1 avuç badem
1 avuç fındık
1 tatlı kaşığı erimiş tereyağı
1/2 tatlı kaşığı tarçın
Kreması için
1 muz
1 su bardağı yumuşak tuzsuz yağlı inek peyniri
1 çimdik limon kabuğu
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 çorba kaşığı bal (tercihe bağlı)
Yapılışı:
Fındık, badem, tereyağı ve tarçını mutfak robotunda kırıntı haline getirin. Yarısını kupların tabanına paylaştırın. Krema malzemelerini mutfak robotunda püre haline getirin. Kuplara paylaştırın. Kalan kırıntılarla kupların üzerini süsleyin. Buzdolabında soğutup servis edin. Bu tariften 3 adet kup çıkıyor.


Now let's assume you are baking a cheesecake. You will have to prepare a full fat base with the biscuits you will buy from the store. Then you will mix refined sugar and lots of other ingredients and bake in the oven for a long time. Then there is the at least 5-6 hours waiting part. Exhausting, and very, very delicious. But let's look at it from this point of view: that cheesecake you've been trying so hard to bake is no good for you. This kind of diet makes you gain weight in long term, those additives and refined sugar inside will ruin your health gradually. You may say you do not eat cheesecake everyday. Of course not, but I am talking about the nutritional behaviour behind it. And also why would you want to poison your family if you are able to catch the same taste with natural ingredients ? An easy and natural version of lemon cheesecake made with real food for cheesecake lovers...


Ingredients:
For the base and topping
A handful of almonds
A handful of hazelnuts
1 tspn melted butter
1/2 tspn cinnamon
For the cream
1 banana
1 cup soft full fat unsalted cow cheese 
1 pinch lemon zest
1 tspn lemon juice
1 tblspn honey (optional)
Instructions:
Pulse almonds, hazelnuts, butter and cinnamon into crumbles in a food processor. Split the half evenly to your cups. Puree cream ingredients in your food processor. Split evenly to your cups. Decorate your cups with the remaining crumbles. Cool in the fridge and serve. This recipe makes 3 cups.



28 Mart 2015 Cumartesi

Kupta Kolay Tiramisu / Easy Tiramisu Cup

En sevdiğim tatlıyı sorsalar tiramisu derim: kakao, kahve ve peynirli kremanın damakta buluştuğu an ilahi bir andır. Benim için undan ve rafine şekerden uzak durmayı seçmek artık tiramisudan uzak durmak demek değil. Nasıl mı ? Elbette bu kolay ve hızlı tatlı sayesinde. Üstelik her şey çiğ - pişmesini beklemek gibi bir derdiniz de yok. Ani bir misafir geldiğinde yapabileceğiniz pratik ve sağlıklı bir tarif...Tarifte un, nişasta, rafine şeker, yumurta bulunmuyor. Fındık, badem gibi yemişlere hassasiyetiniz varsa yerine ayçekirdeği/kabak çekirdeği kullanılabilir. Süt ürünlerine alerjisi olanlar hindistan cevizi sütü ve kaju peyniri kullanabilirler.

İçindekiler
Taban için
1 su bardağı badem içi (ıslatılmış - kabuğu soyulmuş)
1 tatlı kaşığı tereyağı
Kahve kreması için
6 adet İran hurması
1 tatlı kaşığı toz kahve
1/2 su bardağı ılık hindistan cevizi sütü (veya süt)
Beyaz kreması için
1 adet muz
1 su bardağı yumuşak tuzsuz peynir (mascarpone şiddetle tavsiye edilir - olmasa da olur)
1 çorba kaşığı bal (tercihe bağlı - ben kullanmadım)
1 çorba kaşığı kaymak (tercihe bağlı - veya hindistan cevizi kreması)
Üzeri için
1 tatlı kaşığı kakao
Taze meyve
Yapılışı:
Bademleri ve tereyağını kırıntı halini alana dek mutfak robotundan geçirin. Ilık süt, hurma ve toz kahveyi püre olana dek mutfak robotundan geçirin. Muz, peynir ve kaymağı blender ile püre haline getirin. Daha tatlı olmasını isterseniz biraz bal ekleyebilirsiniz, kıvamı koyu olursa hindistan cevizi sütü ile biraz açabilirsiniz. Kupun en altına badem kırıntılarını, üzerine kahveli kremayı, en üste ise muzlu kremayı koyun. En üste kakao serpin ve taze meyvelerle süsleyin. Bu ölçülerden 3 adet kup çıkıyor. Afiyet olsun.


If you ask my favourite dessert I would say tiramisu : that moment when coffee, cocoa and cheesy cream meet in your mouth is simply divine. Choosing to stay away from flour and refined sugar does no longer mean I have to stay away from tiramisu. Wondering why ? Thanks to this easy and quick dessert. On top of it, its all raw - so you do not have to wait for baking. When sudden company arrives, this practical and healthy recipe can save you...This recipe is egg, flour and refined sugar free. You can replace almonds with sunflower or pumpkin seeds if you are sensitive or allergic to nuts. Those with dairy allergy can replace milk and cheese with coconut milk and cashew cheese.
Ingredients:
For the base
1 cup of raw almond kernels (soaked and peeled)
1 tspn butter (coconut is fine)
For the coffee cream
6 Iran dates
1 tspn coffee
1/2 cup warm coconut milk(or any other milk)
For the white cream
1 banana
1 cup soft unsalted cheese (mascarpone is recommended but others are fine as well)
1 tblpsn honey (optional - I haven't used)
1 tblspn milk cream (optional - or whipped coconut milk cream)
The topping
1 tspn cocoa
Fresh fruit
Instructions:
Pulse almonds and butter until they look like crumbles. Puree milk, dates and coffee in a food processor. Puree banana, cheese and cream. You can add honey for a sweeter taste, you can add coconut milk if its too thick). Place crumbles at the base of the cup, add coffee cream on top and white cream on top of it all. Sprinkle cocoa and decorate with fresh fruit. This recipe makes 3 cups. Enjoy.


27 Mart 2015 Cuma

Ev Yapımı Sosis / Homemade Sausage


Çocukların en sevdiklerinden sosisin markette satılan versiyonu maalesef en tehlikeli gıdalardan biri. İçindeki etin ne olduğunu bilmediğimiz gibi içine nişasta konuluyor, bir de sodyum nitrit, MSG gibi insan sağlığını tehlikeye sokan katkı maddeleri var elbette. Benim kızım da çoğu çocuk gibi sosis yemeye özeniyor. Bu durumda evde yapmaktan başka çare kalmıyor. Tarif için Holistik Sağlık ve Beslenme Terapisi facebook sayfasına teşekkür ederim. Elbette ben ufak değişiklikler yaptım. Evde yapılan gibisi yok gerçekten, bu sosisler gerçekten de çok ama çok lezzetli oldular! 


İçindekiler :

500 gr kıyma (serbest gezen tavuk veya dana kıyma - ben tavuk kullandım çünkü tavuk etiyle kıvam ve sosis görünümü daha iyi tutturuluyor)
3 tatlı kaşığı ev yapımı yoğurt
2 tatlı kaşığı ev yapımı domates salçası
1 tatlı kaşığı karbonat
1 diş sarımsak rendesi
1 tatlı kaşığı kaya tuzu
1 tutam karabiber
Yapılışı:
Tüm malzemeleri robottan yapışkan bir macun kıvamını alana dek geçirin. Pişirme kağıdı veya streç filme istediğiniz büyüklükte sosisler şeklinde sıkıca sarıp dondurucuya atın. Pişireceğiniz zaman kaynar suda 4-5 dakika haşlayın ki et sertleşsin,  şimdi harika sosislerinizi ızgara yapabilirsiniz, veya tavada tereyağı ile birlikte hafifçe renklendirebilirsiniz. Bu tarifi ev yapımı ketçap ile birlikte denemeyi unutmayın :)


One of kids favourite foods, sausage's store version is one of the most dangerous foods. You do not know what kind of meat is inside, and there is also additional starch and additives like sodium nitrite and MSG inside which endanger our health. My daughter, of course, like most kids, wants to eat sausage. So I have no choice but to make it at home. Thanks to the Holistik Sağlık ve Beslenme Terapisi facebook page, I am making it at home. With small alterations of course. There is no sausage like home made sausage really, those were absolutely yummy!
Ingredients:
500 gr ground meat (free pastured chicken or beef - I have used chicken because the meat's texture makes it easier to make and looks more like sausage)
3 tblspns home made yoghurt
2 tspns home made tomato paste
1 tspn baking soda
1 grated garlic clove
1 tspn rock salt
1 pinch black pepper


Instructions:
Pulse all ingredients in a food processor and make a fine sticky paste. Take some and roll firmly inside a parchment paper or stretch film to give it the shape of  a sausage, then put in the freezer. Boil 4-5 minutes so that the meat firms up, now you can grill your amazing sausages or colour them up with some butter. Don't forget to try this recipe with some homemade ketchup :)


Pancar Turşusu / Beetroot Pickles

Pancarlı tariflere devam. İşte en sevdiğim...Pancar turşusu...evrensel bir tarif...yapması çok ama çok kolay. Benim için çok özel bir yeri de vardır. Bade'ye hamileyken çektiğim korkunç mide bulantıları sırasında pancar turşusu suyuna aşerdiğimi çok iyi anımsıyorum. Gece mide yanmalarıyla uyanır, buzdolabına koşar ve pancar turşusu kavanozunu kafaya dikerdim.


İçindeki pancarlar suyunu bitirdiğim için kuruyup kalırlardı - ama ne yapayım midemin yanmasını bir tek pancar turşusu suyu geçiriyordu işte...İşte o günleri anımsadığımdan mıdır nedir, pancar turşusu yapmak bana çok eğlenceli geldi. 
İçindekiler :
6 adet orta boy pancar
1,5 litre içme suyu
6 diş sarımsak  (sarımsak tadını fazla sevmiyorsanız daha az kullanabilirsiniz)
1/4 su bardağı ev yapımı elma sirkesi
1 çorba kaşığı kaya tuzu
1/2 limonun suyu

Yapılışı:
Pancarların kabuğunu soyun, yıkayın ve küçük küçük doğrayın. İçme suyunu kaynatın ve pancarları 15 - 20 dakika pişirin. Soğutun. Sarımsak, sirke, tuz ve limon suyunu ekleyip karıştırın. Cam bir kavanoza doldurun. Turşunuz hazır, ancak lezzetlenmesi için en az 2-3 gün beklemenizi tavsiye ederim.


Let's continue with beetroot recipes...Here's my favourite...Beetroot pickles...Universal recipe...They are very easy to make. They also have a special place for me. I remember craving for beetroot pickle juice during my pregnancy to Bade because of my horrible nausea. I used to wake up during the night with horrible stomach burn, run to the fridge, drink up all the juice inside the beetroot pickle jar. The beetroots would go all dry because I would drain all up - but what could I've done, only the juice would soothe my burning stomach...I don't know if because they reminded me of those days, making beetroot pickles was so much fun!

Ingredients:
6 medium beetroots
1,5 lt drinking water
6 cloves of garlic (or less if you don't like garlic taste)
1/4 cup homemade apple vinegar
1 tblspn rock salt
1/2 lemon's juice
Instructions:
Peel the beetroots, wash and cut into small parts. Boil inside drinking water for 15-20 minutes. Cool it.Add vinegar, salt, garlic, lemon juice and stir. Pour it inside a glass jar. Your pickles are ready but I suggest you wait for at least 2-3 days for them to taste better.

26 Mart 2015 Perşembe

En Sağlıklı Ketçap / Healthiest Ketchup

Ben tam bir sos insanıyım sanırım. Soslu yemeklere bayılırım, etin/köftenin yanında mutlaka sos ararım. Bulamazsam mutlaka yoğurt yerim. Boğazımdan geçmez. Eh mademsağlıklı besleniyoruz eşimin en sevdiği sosun sağlıklısını yapmadan olmaz. Tam bir ketçap delisidir kendisi. İnternetteki tariflerde sağlıklı olduğunu iddia eden çoğu tarifte rafine şeker görüyorum. Ben de  ketçaptaki o hafif tatlımsı tadı şeker olmadan nasıl yakalayabilirim diye düşündüm. En bariz cevap baldı. Ama aklıma bir fikir daha geldi. Dolapta duran, turşu yapmadan evvel ayırdığım tatlı kırmızı pancarın haşlama suyu.
Nasıl yakıştı anlatamam. Hem o tatlı tadı yakaladım hem de ketçabım dünya üzerindeki tüm ketçaplardan daha güzel bir renk aldı. Üşenmeyin ve mutlaka deneyin diyorum. Dilinizi damağınızı esir alan o enfes tadı denedikten sonra asla eve market ketçabı sokmayacaksınız. Çocuğunuzun da rahatlıkla tüketmesine izin verebileceğiniz, hafif ve bol vitaminli bir sos bu...


İçindekiler :
4 tepeleme çorba kaşığı domates salçası (ev yapımı)
1 - 1,5 bardak su (kıvam vermek için)
1/2 su bardağı kırmızı pancarın tatlı haşlama suyu 
1/2 küçük boy soğan (rendenin en ince yerinde rendelenmiş)
1 diş sarımsak (dövülüp püre haline getirilmiş)
1 çay kaşığı tatlı(isterseniz acı) toz kırmızı biber
5 çorba kaşığı ev yapımı elma sirkesi
1 fiske kaya tuzu
Yapılışı:
Malzemelerin tamamını mutfak robotundan geçirin. İyice püre haline gelmesi lazım. En geç iki hafta içinde tüketmenizi tavsiye ederim.

I am such a sauce person. I love saucy dishes, I always look for a condiment along with meat/meatball. If there isn't any I eat yoghurt. I just can't swallow otherwise. And now that we're eating healthy I can't help but make a healthified version of my husband's favourite condiment. He's simply crazy about ketchup. In most of the recipes online, the recipes who claim to be healthy, have sugar inside. I considered how can I replace that slightly sweet taste inside without using sugar. The obvious answer was honey. But, I came up with an another idea. The red boiling water of the redbeets I saved in the fridge for later use. It went so great with this sauce. I ended up giving the ketchup that slightly sweet taste and my ketchup had the most beautiful colour than all the other ketchups in the world. Once you try that capturing taste you will never, ever buy ketchup from the store. This is also a very light condiment with lots of vitamin that you can give to your children with ease...


Ingredients:
4 tablespoonful tomato paste (home made)
1 - 1,5 cup of water (to give it texture)
1/2 cup sweet red beetroot boiling water
1/2 small onion (very finely grated)
1 garlic clove(smashed and pureed)
1/2 tspn sweet (or hot)red pepper
5 tblspns homemade apple vinegar
1 pinch of rock salt
Instructions:
Pulse all in a food processor. You have to make sure the sauce becomes nicely pureed. I suggest you consume within two weeks.

Kırmızı Pancar Yapraklı Frittata / Red Beetroot Greens Frittata


Gülin Hanım'ın çiftliğinden gelen harika kırmızı pancarlardan güzel bir pancar turşusu yaptıktan sonra bir kenara ayırdığım yapraklarını atmaya kıyamadım. Yenilebilir olduklarını bilmiyordum, meğer bu yapraklarla kavurma, cacık, hatta borani bile yapılıyormuş. Tam bir vitamin deposuymuş. Ben yapraklarımla frittata, yani italyan omleti yapmaya karar verdim. Omlet deyip geçmeyin, frittata bildiğimiz omletten kat kat lezzetli ve de fırında yapılıyor. Baharat olarak Gülin Hanım'ın kekiğinden de kullandım. Frittata'ma çok ama çok yakıştı. Sonuçtan çok ama çok memnun kaldık. Hem tat hem de görüntüsü harikaydı. Yaprakların kokusu ıspanağı andırıyor, tadı ise daha çok pazıya benziyor. Bade tabağını bitirdikten sonra bir dilim daha yemek istedi. Ben de kızıma bu lezzetli vitamin deposundan bol bol yedirebildiğim için ayrıca mutlu oldum.



İçindekiler :
1 çorba kaşığı tereyağı
1/2 orta boy soğan
6 orta boy kırmızı pancarın yaprağı
7 yumurta
1/2 su bardağı siyah zeytin
1/3 su bardağı kefir (normalde frittata için çiğ krema kullanılır - ben bu kısmı kefirle değiştirdim)
1/2 tatlı kaşığı kaya tuzu
1 tatlı kaşığı kekik
2 çorba kaşığı tulum peyniri
Yapılışı:
Pancar yapraklarını pazı ayıklar gibi ayıklayın. İncecik kıyın. Fırın ısısına dayanıklı bir tavada tereyağını eritin, küp küp doğradığınız soğanları ekleyin. Daha sonra pazı yapraklarını ekleyin. Biraz içme suyu ekleyerek kavrulmalarını önleyin. Suyunu iyice çekene dek pişirmeye bırakın. Bu arada yumurtaları tuz ve kefirle birlikte iyice çırpın. Suyunu çeken pancar yapraklarına yumurtalı karışımı ekleyin. Çekirdekleri çıkarılmış zeytinleri, tulum peyniri ve kekiği de ekleyin, hafifçe karıştırın. Omletin bir dakika ateşte durmasına izin verin. Daha sonra 170C ısıtılmış fırına verin ve iyice kabarıp üzeri sertleşene dek pişirin. Dilimleyip servis edebilirsiniz.



After I decided to make beetroot pickles from the red beetroots from Mrs Gulin's farm, I could not help but keep the beetroot leaves. I didn't know they were edible, but it turns out they could be roasted, could be put inside tzatziki and even borani. They are also full of vitamins. I have decided to make a frittata, which is an italian omelette. And do not underestimate it because its much tastier than regular omelette and is made in an oven. I have also used Mrs Gulin's farm's thyme leaves as spice and they went great with all the rest. We were very pleased with the result. Both the smell and the taste were wonderful. The smell of the beetrrot leaves reminds of spinach but tastes more like regular chard. Bade asked for another fill after she finished her plate. And I was very happy to be able to feed her with such a vitamin filled meal.

Ingredients:
1 tblspn butter
1/2 medium onion (cubed)
leaves of 6 medium sized red beetroots
7 eggs
1/3 cup kefir (in most of frittata recipes fresh raw cream is used instead but i changed this part)
1/2 tspn rock salt
1 tspn dried thyme leaves
1 tblspn tulum cheese
Instructions:
Clean out beetroot leaves like you do with chard leaves. Thnly slice. Melt the butter in an oven heat-proof pan, add cubed onions. Add some drinking water to prevent roasting. Let it cook until the water drains.  Meanwhile, mix eggs with salt and kefir. Add this mixture to the beetroot mixtures which must have drained its water by now. Add pitted olives, cheese and thyme leavesi stir gently. Let the pan sit for one minute. Then transfer it to the 170C pre-heated oven and bake until the top gets firm and the frittata puffs up. Slice and serve.



25 Mart 2015 Çarşamba

Elma Sosu / Apple Sauce


Elma Sosu en sevdiklerimden, hazırlaması kolay, sağlıklı ve de çok kullanışlı. Yurtdışında popüler. Dolapta yumuşamaya başlayan elmalar varsa hepsini elma sosu yaparak değerlendiriyorum. Elma sosunu kahvaltılarda reçel yerine veya kek ve kurabiyelerinizi tatlandırmak için kullanabilirsiniz. Özellikle çocukların bayıldığı makaron kurabiyelere bence çok yakışıyor. Ayrıca kaymakla da güzel gidiyor.
İçindekiler:
3-4 adet elma (veya daha fazla - kabuğu soyulmuş, incecik rendelenmiş)
Dilediğiniz kadar tarçın
1-2 çorba kaşığı bal (tercihe bağlı - ben kullanmıyorum)
Yapılışı:
Rendelenmiş elmaları tarçınla karıştırıp kısık ateşte iyice yumuşayana kadar pişirin. Gerekli görürseniz biraz içme suyu ekleyin. Mutfak robotunda püre haline getirin, cam bir kavanoza koyup buzdolabında saklayın - ve bir hafta içinde tüketin.

Apple Sauce is one of my favourites, easy to make, healthy and very practical. Popular abroad. If the apples in my fridge are starting to soften up I make apple sauce out of them. You can have apple sauce on breakfast instead of jam, you can use it to sweeten your cakes and cookies. They especially go great wih macaroon cookies children love so much. It also goes well with milk cream.
Ingredients:
3-4 apples (or more - peeled and finely grated)
Cinnamon
1-2 tblspns honey (optional - I don't use)
Instructions:
Blend apples and cinnamon and simmer until they soften up. Add some drinking water if necessary. Pulse in a food processor and make a nice puree out of it. Pour in a glass jar and keep in the fridge - consume within a week.

23 Mart 2015 Pazartesi

Unsuz Kıymalı Börek / Flourless Borek with Ground Meat

Börek yapmanın iyi bir anne olmanın en büyük özelliklerden biri sayıldığı bir ülkede diyabetli bir çocuğunuzun olması kolay değildir. Anne böreği diye bir tabir vardır bir kere. Sıcacık bir his verir. Doğum günleri gibi özel günlerde, Pazar kahvaltılarında, beslenme çantalarında, bayram sofralarında mutlaka börek olmalıdır. Ama biliyorsunuz börek beyaz undan yapılır, yani karbonhidrat ve gluten bombası gibi bir şeydir. Kan şekerini ışık hızında yükseltir. Evet, ek doz insülin yaparak kızıma sınırlı miktarda börek yedirebilirim. Ama bunun bir alternatifini bulmak bence çok daha mantıklı ve çok daha sağlıklı. Ve ben de denedim. Çok denedim. En sonunda denemelerim başarılı sonuç verdi. Bir avuç bademin içerdiği karbonhidrat miktarı kadar karbonhidrat içeren çıtır çıtır böreğimin mis gibi kokusu evi sardı.
Ben bu yazıyı yazarken kızım böreklerini yemekle meşgul. Ve ben ek doz insülin yapmak zorunda kalmayacağımı bilerek kendi kendime gülümsüyorum. Tadını sorarsanız: İnanılmaz.



İçindekiler :
Yufka/tortilla/krep için
2 yumurta
1 avuç dolusu çiğ badem (1/4 su bardağı)
2 çorba kaşığı ev yapımı krem peynir 
1/2 çay kaşığı himalaya/kaya tuzu
1 çimdik tatlı kırmızı toz biber
1 çimdik toz karabiber
1 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı
2 çorba kaşığı rende hindistan cevizi/ veya unu
İçi için
150 gr dana kıyma
1 küçük soğan
1 çimdik toz karabiber
1 çimdik himalaya/kaya tuzu
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Üzeri için:
Tereyağı
1/2 su bardağı rendelenmiş dil peyniri
Yapılışı:
Yufka malzemelerini mutfak robotundan geçirin ve oldukça akışkan ve pürüzsüz bir hamur elde edin. Krep tavanızı çok az tereyağı ile yağlayın, ve ne çok kalın ne de çok ince bir krep/tortilla oluşturmayacağından emin olduğunuz kadar hamuru tavaya döküp dikkatlice tavaya yayın. Kenarları kıvrılmaya başladığında dikkatlice çevirin. Aşırı kızarmamasına çok dikkat edin çünkü çok kızarırlarsa kıtır kıtır oluyorlar, yani kıvrılmıyor ve kırılıyorlar. Ayrıca fırında da tekrar kızaracağını unutmayın. Yanmalarını istemeyiz.


Tortillalarınız hazır olduğunda soğumaları için bir kenarda bekletin ve börek içini hazırlayın. Küp küp doğranmış soğanları kıyma, bir çimdik toz karabiber, tuz ve zeytinyağı ile güzelce pişirin. Kavrulmalarını tercih etmediğim için ben pişirirken biraz içme suyu ekledim. Börek içini de hazırlayıp soğuttuğunuzda krep/tortillalarınızın içine bir fırça yardımıyla tereyağ sürün, Ortasına bir miktar börek içi ekleyin ve paket gibi sarıp pişirme kağıdı yayılmış fırın tepsinize yerleştirin. Üzerlerine de tereyağ sürmeyi unutmayın. 170C önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarmaya başladığında fırından çıkarın ve peynir rendesini ekleyin. Peynirler de kızardığında böreğiniz hazırdır. Tariften 4 adet börek çıkıyor. Afiyet olsun. 
Not : Tortilla/Krep hamurunda bulunan baharatlar yerine çok az tarçın eklerseniz harika bir kahvaltı krebi elde edeceksiniz.


It’s not easy to be the mother of a diabetic child in a country where making borek (turkish filled pastry) is considered a characteristic of a good mother. There is an expression called “mommy borek”. It gives us a warm feeling. You must have borek on special days like birthdays, Sunday breakfasts, lunch boxes, Holiday tables. But as you know they are made of white flour so they are like a carb and gluten bomb. They raise blood sugar at the speed of light. Yes, I can give my daughter a limited amount of borek and make her an extra shot of insulin to cover up. But it makes a lot of sense and is healthier to find an alternative. And I have tried. Tried so hard. And finally got a good result. The smell of a crunchy borek which only contains the carbs of a handful of raw almonds surrounded the house. As I am writing this post, my daughter is busy with eating her borek. And I am smiling to myself because I know I will not be giving her an extra insulin shot. If you are wondering how it tastes : Incredible.


Ingredients:
For the phyllo/tortilla/crepe
2 eggs
¼ cup of raw almonds 
2 tblpsns homemade cream cheese
¼ tspn himalayan/rock salt
1 pinch sweet red pepper
1 pinch black pepper
1 tblspn melted butter
2 tblspns shredded coconut/ or flour
For the filling
150 gr ground beef meat
1 small onion (cubed)
1 pinch black pepper
1 pinch himalayan/rock salt
2 tblspns olive oil
The topping
1 tblspn melted butter
½ cup shredded dil/mozzarella cheese


Instructions:
Pulse tortilla/crepe ingredients in a food processor and make a smooth fluid dough. Grease your crepe pan with some butter and pour some of the dough in – make sure it is not too thin or too thick. When the edges begin to curl, flip carefully. Make sure they are not too brown because when they are, they become crunchy, tear off and won’t curl. Also don't forget you will bake them in the oven once more. We don’t want them burned. Cool them once all are ready and made, and prepare the filling. Cook the ground meat with cubed onions, salt and pepper inside olive oil greased pan. I didn’t want them roasted so I added a little bit of drinking water. Once the filling is also ready cool it as well. Spread some butter on the tortillas with the help of a kitchen brush, add some of the filling in the middle of it , close four sides like a package and place on your parchment paper covered baking sheet. Do not forget to spread more butter on top. Bake in a 170C pre-heated oven, when the top begins to turn golden you can add the shredded cheese on top of boreks. Once the cheese on top melts and begins to color up the borek is ready. This recipe makes 4 boreks. Enjoy!

Note: You can remove the red and black peppers in the recipe and add some cinnamon to obtain a great breakfast crepe.



22 Mart 2015 Pazar

Mükemmel Unsuz Pankek / Perfect Flourless Pancake


Çok ama çok araştırdım, internette içinde un bulunmayan pankek tariflerinin tamamını denedim sanırım. Tavaya yapışan, kopan, parçalanan kim bilir kaç pankek... En iyisi tarifini daha önce yayınladığım muz ve yumurtayla yapılan klasik low carb pankekti - ki hindistan cevizi ekleyerek daha da güzelleşti. Ama içine muz koymadan pankek yapılamaz mıydı ? Çünkü Bade muza bayılıyordu ve muzu çok dikkatli tüketmesi gerekiyordu. En sonunda deneye yanıla kendi tarifimi oluşturdum. Sonuç beklediğimden de iyi oldu, çünkü bu pankek tavaya yapışmadığı gibi kolayca da çevriliyor, bir adeti yaklaşık 2 gram karbonhidrat içeriyor ve de tadı inanılmaz. Pazar kahvaltısı için yaptım, ve bizzat denedim. Bildiğiniz pankek gibiydi tadı...Mükemmel pankek!


İçindekiler:
2 yumurta
1 fiske kaya/Himalaya tuzu
2 çorba kaşığı krem peynir (ev yapımı - önümüzdeki günlerde yayınlayacağım)
1/4 su bardağı çiğ kaju fıstığı
1 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı limon suyu
1 çorba kaşığı eritilmiş tereyağ
1/2 çay kaşığı tarçın
3 çorba kaşığı rende hindistan cevizi/veya unu
Yapılışı:
Yumurtaları derin bir kapta tuz ve karbonatla çırpın, kaju fıstığını ekleyin, karışımı fıstıklar unufak olana dek blenderdan geçirin. Diğer malzemeleri de ekleyin ve blenderla iyice çırparak çok koyu olmayan, akışkan bir hamur elde edin. Pankek tavasını çok kısık ateşte ısıtıp yağlayın, ufak bir kepçe yardımı ile karışımı tavaya teker teker dökün. Hamurun üzeri kabarcıklarla kaplanacak, kaplandığı an çevrilmeye hazır olacaktır. Çevirin, diğer tarafını da pişirin. Tavadan kolayca ayrılacaktır. Bu ölçülerle 8 küçük pankek çıkıyor. Kaymak, fıstık ezmesi, vs ile tüketebilirsiniz. Afiyet olsun.



I have made many researches, I think I have tried all flourless pancake recipes on the net. Pancakes that stick to the pan, or get torn off...The best one was the classical low carb banana-egg pancake recipe I have already posted - and it was also great with the additional coconut. But wasn't there a way to make a pancake without banana? Because Bade loves banana and she has to eat it very carefully. So, after many attempts I have prepared my own pancake recipe, and it turned out even better than I expected because this pancake did not stick to the pan, could be flipped very easily, contained only around 2 g carbs per piece and tasted simply amazing. I made these for Sunday breakfast and tried myself. Tastes like...regular pancake. The perfect pancake!


Ingredients:
2 eggs
1 pinch of rock/Himalayan salt
2 tblspn homemade cream cheese
1/4 cup raw cashew nuts
1/2 tspn baking soda
1/2 tspn lemon juice
1 tblspn melted butter
1/4 tspn cinnamon
3 tblspns shredded unsweetened coconut/or coconut flour
Instructions:
Mix eggs with baking soda and salt in a deep bowl, add cashew nuts and blend until cashew nuts turn into flour. Add the remaining ingredients and pulse until they become a fluid, not too thick dough. Grease the pancake pan at a very low heat, and pour the mixture one at a time with the help of a small scoop. When the dough looks bubbly, it means it's ready to be flipped. Flip it and fry the other side. The pancake will remove easily from the pan. This recipe makes 8 small pancakes. You can have it with cream, peanut butter etc. Enjoy!

21 Mart 2015 Cumartesi

Pırasa ve Alabaşlı Karnabahar Kısırı / Turkish Cauliflower Tabbouleh with Leek and Kohlrabi


Paleo, Dukan ve Karatay beslenme şekillerini uygulayanlar arasında oldukça popüler bir tarif, karnabahar kısırı...Hiç duymadınız mı? Çok yazık olmuş. Ben de şimdiye dek hiç denememiştim. Çok büyük bir hata yapmışım çünkü bundan sonra kısır yapmak istediğimde ince bulgur değil karnabahar satın alacağım. Aslında bu tarifin hikayesi uzun. Ben almadığım için eşimin marketten yufka almasıyla başlıyor. Canı patatesli börek istemiş. Uzun zamandır adama börek yapmıyorum da, eh bir kaçamak yapabiliriz diye düşündüm. Hazır yemeğe misafir de geliyorken...Böylece ben de patatesleri haşladım, ezdim ve içine yanlışlıkla koca bir kavanoz tarçın devirdim. Temizleyeceğim derken baktım patateslerin yarısı çöpe gitmiş. Başka patates alıp haşlamaya da vaktim kalmamış.
Kalan patateslere tarçın tadını alsın diye, kan ter içinde, bolca kırmızı biber, nane ekledim. Biraz da karabiber ekleyeyim derken hoop elimden kaydı, bir tepe de karabiber devirdim. "Hay lanet. Bari yanına kısır yapayım." Eh ev mis gibi börek kokar, sofrada bir tepe kısır olur da Bade ne yapar sizce ? Ben de isterim diye tutturdu. Herkes -maalesef- acı börekleri göz yaşları içinde yer yanında kısırı lüpletirken Bade'ye de biraz vermek şart oldu. Börek acıdır, nasıl olsa ısırınca vazgeçer diye düşündüm ama zavallı çocuğumun acı böreği ağzı yana yana yemesi, kısır tabağına da saldırmasını görünce iştahımız kaçtı. Ben göz yaşlarına boğuldum. Bir daha da evde bu tarz şeyler pişirmemeye yemin ettik. Bu ilk ve sondu. Kısır da börek de Bade için çok ağır, çok yağlı. Kan şekeri gece nasıl yükseldi anlatamam. Elbette ek doz insülin yapmak zorunda kaldım. 


Peki bu tarz yemekleri hiç pişirmemek mümkün müydü ? Bade'ye çok sevdiği kısırı yedirmenin sağlıklı bir yolu var mıydı ? Dün karnabahar kısırını kendi değişikliklerimi uygulayarak pişirdim. İlk çatalı ağzıma attığımda bu kısırın bulgurla yapılandan çok daha lezzetli olduğunu farkettim, karnabahara has o kokusu bile yoktu. Bade'ye koca bir tabak kısır koydum. Öğle yemeğinde hepsini sevinçle yalayıp yuttu ve farkı anlamadı. Akşam yemeğinden önceki kan şekeri 80'di.
Akşam eşim geldiğinde - ki tad alma duyusu çok kuvvetlidir - ağzına bir kaşık kısır verdim. Farkı anlamadı, hatta neden yaptın ki Bade özenecek dedi. Ben kahkahalara boğulup gerçeği söylediğimde inanamadı. Sonuç olarak kısır sorununu hallettim, böreği de önümüzdeki günlerde halledeceğim.
İçindekiler:
1 küçük karnabahar (robotta ince bulgur tanesi kadar çekilmiş)
4 sap ince pırasa (temizlenmiş ve çok ince doğranmış)
1 orta boy alabaş - (soyulmuş ve küp küp doğranmış)
1 orta boy küp küp doğranmış soğan
4 çorba kaşığı domates salçası
Zeytinyağı
Dilediğiniz baharat
2 diş sarımsak - rendelenmiş
Limon suyu (isteğe bağlı )
Mevsim yeşillikleri (isteğe bağlı - çiğ ıspanak, pazı yaprakları eklenebilir)
Kaya/Himalaya tuzu
Yapılışı:
Karnabaharları çok az zeytinyağı ve tuz ile kısık ateşte hafifçe yumuşayıncaya dek pişirin. Yanmasına/kavrulmasına izin vermeden kapatın. Soğutun. Başka bir tencerede soğan ve salçayı kavurmadan biraz içme suyu ekleyerek pişirin. Karnabahara ekleyin. Baharat, gerekiyorsa tuz, limon suyu, sarımsak, pırasa ve dilediğiniz mevsim yeşilliklerini de ekleyip güzelce karıştırın. Alabaşları üzerine serpiştirin ve servis edin. Afiyet olsun. (Ben limon suyu kullanmadım, pırasa gereken ekşiliği verdi)



Cauliflower tabbouleh is very popular amongst Paleo, Dukan and Karatay diet followers...Never even heard of it ? It's a shame.I too hadn't even tried it till now. Which was a huge mistake because as of today, I'll be buying a cauliflower instead of fine bulgur when I'm making it. Actually the story of the recipe is very long. It starts with my husband buying phyllo doughs. He said he was yearning for a potato borek. So I thought "I haven't made him borek for a while, we can afford a little mischief.". We were also having guests for dinner so i boiled the potatoes, mashed them and accidentally knocked over a jar of cinnamon inside. Then I tried to clean it up but half the potatoes were ruined. And I didn't have time to buy and boil new potatoes.  So I added lots of red pepper and dried mint so i can hide the taste of cinnamon. Then my hand slipped and i knocked over the black pepper jar inside. "Damn. I should now also cook some Turkish tabbouleh." So the home smelled wonderful and there was a huge plate of Turkish tabbouleh on the table, and what do you think Bade did ? She kept asking for some, of course. While everyone ate their hot boreks with teary eyes and swallowed their tabbouleh, I had to give her some. I thought she might not want to eat the borek after the first bite because it was so hot - but then my poor child kept eating it even tough her mouth burned and then actually attacked the tabbouleh on her plate, so we lost our appetite. I was in tears. We swore not to cook that kind of stuff at home. It was the first and the last time. Both tabbouleh and borek were very heavy and oily for Bade. Of course they made her sugar jump high during the night and I had to give her an extra shot of insulin.
But was it possible to not cook that kind of food ? Was there a healthy way to cook Bade the tabbouleh she liked so much ? Yesterday I cooked the cauliflower tabbouleh my own way. When I tried it, I realized this one was much tastier than the other, that unique cauliflower smell was not even there. I gave Bade a big plate. She ate them all up happily during lunch and didn't even realize what it really was. Her blood sugar before dinner was actually 80.
When my husband arrived I gave him one spoonful - he has such a strong sense of taste- but he didn't realize the difference and actually asked me why did I  even make it. I burst out laughing and told him what it actually was and he couldn't believe it. As a result, I took care of the tabbouleh problem, and I will take care of borek problem asap.


Ingredients:
1 small cauliflower (pulsed in a food processor until it looks like rice)
4 small leeks (thinly sliced)
1 medium kohlrabi (peeled and cubed)
1 medium onion (cubed)
4 tblspns tomato paste
Olive oil
Spices
2 cloves of garlic - peeled
Lemon juice (optional)
Seasonal greens (optional - raw spinach and chard leaves may be used)
Rock/Himalayan Salt
Instructions:
Simmer the cauliflower rice with some olive oil until it softens a little bit. Don't let it roast/burn. Cool it. Cook the onions with tomato paste by adding some drinking water and without roasting. Add it on cauliflowers. Also add the spices, salt if necessary, lemon juice, garlic, leeks, seasonal greens and stir well. Sprinkle kohlrabi cubes on top and serve. Enjoy! (I haven't used lemon juice because leek gave the tabbouleh the sourness I wanted.)

19 Mart 2015 Perşembe

Biftek Burger / Steak Burger


Fast food'a alışmış bünyelerin şeytana uyup sağlıklı beslenme alışkanlıklarını bozmamaları için bir alternatifim daha var. Bu burger ekmeği internette oldukça popüler bir tarif ancak ben üzerinde bazı değişiklikler yaptım. Bu kadar güzel kabarmasını da sevgili Özlem Güçlü Hanım'ın uyarısına borçluyum. Asitli bir madde olmadan karbonat gerçekten de işe yaramıyor. Hamura sirke ilavesi de bu sebeple yapılmıştır. Göreceğiniz gibi ortaya çıkan ekmeğin görüntüsü de tadı da gerçek ekmeğe oldukça yakın oluyor. Dilerseniz biftek burger yapın, dilerseniz hamburger. Sonuç güzel.




İçindekiler: (1 burger ekmeği için)
Burger ekmeği için
1 yumurta
3 çimdik kaya tuzu
1/2 çay kaşığı ev yapımı soğan-sarımsak tozu
1/4 çay kaşığı ev yapımı elma sirkesi
1/2 çay kaşığı karbonat
2 çorba kaşığı toz badem
2 çorba kaşığı rendelenmiş hindistan cevizi/unu
1 çorba kaşığı tereyağ/zeytinyağı
İçi için
1-2 çiğ ıspanak yaprağı
1 çay kaşığı ev yapımı mayonez (tercihe bağlı)
1 dilim dana antrikot (haşlanmış)
1 dilim dilediğiniz peynir (tercihe bağlı)
Yapılışı:
Hamburger ekmeği malzemelerini mutfak robotundan püre kıvamına gelene dek geçirin. Önceden ısıtılmış 170C fırında, yağlanmış/pişirme kağıdıyla kaplı, daire şeklinde bir sufle kabında altın rengini alana dek pişirin. Soğutun. İkiye bölün, içine diğer malzemeleri koyup afiyetle tüketin. 


I have another alternative for those who are very much used to fast food - so that they do not fall into temptation. This burger bun is very much popular online, but I have made some changes. I owe this beautiful rise to Ms Ozlem Guclu who was kind enough to warn me, baking soda is useless without an acid. This is why vinegar is added to the recipe. As you see, the bun looks and tastes a lot like normal bread -or is very close to. Whether yo put a steak inside or make a hamburger, the result is good.
Ingredients: (For 1 burger bun)
For the burger bun
1 egg
3 pinches of rock salt
1/4tspn homamade onion-garlic powder
1/4 tspn homemade apple vinegar
1/4 tspn baking soda
2 tblspns almond flour
2 tblspns finely shredded coconut/coconut flour
1 tblspn butter/olive oil
For the filling:
1-2 raw spinach leaves
1 teaspoon homade mayonnaise
1 slice of previously cooked beef steak
1 slice of cheese of preference (optional)
Instructions:
Blend bun ingredients until smooth in a food processor. Bake in a 170C pre heated oven until golden inside a greased/parchment paper covered round souffle mold. Cool it. Slice in two, add the filling and enjoy.


16 Mart 2015 Pazartesi

Ispanaklı Çıtır Kahvaltı Muffinleri / Crunchy Spinach Breakfast Muffins

Bugün öyle uykusuz ve yorgunum ki...Bütün geceyi Bade'nin çok yükselen şekerini kontrol edip durarak geçirdim. Gece 01.00'de yükselmeye başlayan şeker ve uyku sersemliği sebebiyle korkunç bir ağlama krizi geçirdi. Babasına tekmeler atıp yanından kovdu ve ancak en sevdiği şarkıları söylediğimde sakinleşip uyudu. Sabah 05.30'da şekeri normal bir seviyeye indi ama ben de mahvoldum elbette. Bir yere kıvrılıp uyusam, saatlerce uyusam...


Bugün bahara yakışmayacak kadar ters, soğuk ve sevimsiz bir gün. Ama eğer evde çıtır çıtır, sıcacık ve ıspanaklı kahvaltı muffinleri pişmişse her şey daha dayanılır oluyor. Ben de bir iç çekip gece yaptıklarından tamamen habersiz, mutlu mutlu muffinlerini yiyen ve kendi kendine oyun oynayan kızımı seyredip uykulu gözlerimi ovuşturuyorum. Neyse ki bu muffinler buzlukta saklanabiliyor, başka kötü bir günde tekrar ısıtabiliriz.
İçindekiler: (9 adet muffin için)
1 yumurta
1 tatlı kaşığı karbonat
1 tatlı kaşığı ev yapımı elma sirkesi
1 fiske kaya tuzu
1 çorba kaşığı ev yapımı yoğurt veya peynir altı suyu
1 su bardağı çiğ badem tozu
2 çorba kaşığı toz keten tohumu
4 çorba kaşığı çiğ ıspanak püresi
1 su bardağı dil peyniri rendesi / veya ev yapımı tulum peyniri
2 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı hindistan cevizi 
Üzeri için çörekotu


Yapılışı:
Yumurtayı tuz, tereyağ, karbonat ve sirke ile çırpın, diğer malzemeleri ekleyip tahta kaşık yardımıyla iyice karıştırın. Muffin kalıplarına paylaştırın, önceden ısıtılmış 160C fırında üzeri iyice kahverengi ve çıtır çıtır olana dek pişirin.


I am so sleepless and tired today...I've spent all night checking Bade's high blood sugar. She had a terrible tantrum at 01.00 am due to high sugar. She kicked her dad and sent him away and only calmed down when I sang her her favourite songs. Her blood sugar was normal around 05.00 am  but it killed me anyway. I wish I could curl up somewhere and sleep for hours...
Today it's such a negative, cold and bad day for a spring day. But if you have warm, crunchy spinach breakfast muffins at home everything becomes more bearable. So I sigh and watch my daughter eat happily and play by herself who seems unaware of last night, and rub my eyes. Thank goodness those muffins can be frozen, so I can warm them up on another bad day.
Ingredients: (Recipe for 9 muffins)
1 egg
1 tspn baking soda
1 pinch of rock salt
1 tblspn homemade yogurt or whey
1 cup almond meal
2 tblspns flaxseed meal
4 tspn raw spinach puree
1 cup grated mozzarella or dil cheese / or homamade tulum cheese
2 tblspns butter
2 tblspns shredded coconut
Nigella seeds for topping
Instructions:
Mix eggs with salt, butter, baking soda and vinegar. Add all the other ingredients and stir well with a wooden spoon. Pour inside muffin molds, bake until they become brown and crunchy in a pre-heated 160C oven.


  Bade bu muffinlerle oyuncaklarını bile besledi! Bade even fed her toys with those muffins!


15 Mart 2015 Pazar

Kimsenin Ölmediği Bir Krallık / A Kingdom Where Nobody Dies

Geçtiğimiz gece, masal okuma faslı bitip de sohbet faslımız başladığında Badeciğim bana kocaman endişeli gözlerle bakarak “Annecim sen hiç yemek yeme tamam mı ?” dedi. Nedenini sorduğumda “Çünkü yemek yersen büyürsün, sonra da yaşlanıp ölürsün” diye cevap verdi. Bir an kocaman bir kahkaha atmak istedim ama duygularını incitmekten korktum. Sonra da tabii hemen ağlamaklı oldum. Kızım yaşına göre öyle güzel bir mantık kurarak kendi ölüm teorisini geliştirmiş ki hayran olmamak elde değil. Elbette onu rahatlattım ve birlikte geçireceğimiz uzun yıllardan bahsettim. Ama bana o kadar dokundu ki bu geceyi hep hatırlamak, onun masumiyetini ve küçücük kalbine sığdırdığı samimi endişesini hiç unutmamak istiyorum.