17 Kasım 2015 Salı

Unsuz, Şekersiz Vanilyalı Muhallebi / Flour and Sugar-free Vanilla Custard


Üzerimde öyle bir uğursuzluk dolaşıyor ki anlatamam. Bir haftadır başıma gelmeyen kalmadı. Ağır bir grip, bozulan ev eşyaları, blendera sıkıştırıp neredeyse kaybettiğim parmağım, kendini sitenin düşesi zanneden yöneticimizle olan olaylı tartışmam, en popüler tariflerimi başka kaynaktan aldığını iddia ederek çalıp yayınlayan, ama yazılarında benim terimlerimi, benim kelimelerimi hatta okuyucularıma verdiğim önerilerimi bile kullanmaktan çekinmeyen bir hırsız derken pek iyi durumda olmadığımı söyleyebilirim. 
Yine de pes etmedim. Kitabıma yoğunlaştım. 
Ancak blogu atlamamak lazım elbette. Bu muhallebi için bir okuyucuma söz vermiştim, onu yayınlamadan içim rahat etmeyecek. 
Sevgili okuyucular, bu kelimeleri okuyorsanız lütfen bana olumlu titreşimler yollayın olur mu? Feci ihtiyacım var! 
* Tarifi Wheat Belly 30 minutes or less Cookbook'tan uyarladım. Blog etiği gereği asla ve asla kaynak belirtmeden, izinsiz ve çalıntı tarif yayınlamıyorum. 



Unsuz ve Şekersiz Muhallebi
Hazırlık Süresi: 10 dk
Servis: 3 porsiyon
İçindekiler : 
4 yumurta sarısı
1 çay kaşığı vanilya özütü
1,5 su bardağı ev yapımı süt kreması
½ su bardağı süt
2 çorba kaşığı bal 
Yapılışı:
1-Krema süt ve yumurta sarılarını mikserle en yüksek devirde 2 dk çırpın.
2-Kısık ateşte koyulaşana dek karıştırarak pişirin. Ateşten alın.
3-Koyulaşmış muhallebiyi derin bir kaba aktarın, bal ve vanilyayı ekleyip mikserle 2 dk daha çırpın.
4-Kuplara paylaştırıp buzdolabında soğutun. Servis edin.


I think I have a jinx over me these days. A series of misfortunes are following me around : a bad flu, electronics breaking down, nearly losing a finger over sticking it inside my blender, having a huge fight with the manager of my building who thinks she is a duchess, a thief who keeps posting my most popular recipes and claiming they are from other sources but does not hesitate using my own words, my own terms and even my advices.
I still did not give up. I focused on my book.  But of course the blog should not be neglected. I promised this custard to one of my reader, and will not be at ease before I do post it.
Dear readers, if you are reading these words please send me good vibes, I need it badly!
*The recipe is adapted from Wheat Belly 30 Minutes or Less Cookbook. As ethics require, I never post recipes without permision or that have been stolen.

Flour and Sugar-free Vanilla Custard
Prep Time:10 minutes
Serves: 3 servings
Ingredients:
4 egg yolks
1/2 tspn vanilla extract
1,5 cup homemade clotted milk cream
1/2 cup milk 
2 tblspns honey
Instructions:
1-Mix egg yolks, cream and milk for two minutes with your mixer at high speed.
2-Cook in low heat until the mixture thickens, keep stirring while cooking.
3-Transfer the custard in a deep bowl, add vanilla and honey, keep mixing for an another 2 minutes.
4-Split in bowls, cool in the fridge. Serve.

9 Kasım 2015 Pazartesi

Kestaneli Frigo Pasta / Chestnut Freezer Cake




Kestane çok özel bir lezzet. Bizde o kadar çok sevilir ki bir keresinde eşimin Bursa'dan getirdiği kestane şekeri için birbirimize girmişliğimiz bile var. O sebeple yine çok sevgili Kitchen Art-ist blogunda gördüğüm muhteşem kestaneli keki görünce dayanamadım. Biraz daha temiz bir versiyonunu yaratmak istedim. Bu pastayı buzlu değil de Fudge Kek olarak tüketmek isterseniz Trabzon hurması yerine iri Medine hurmalarından kullanmalısınız. Ben her iki versiyona da bayıldım. 
Küçük bir uyarı : kestanenin ağır sayılabilecek karbonhidrat yüküne aman dikkat. 


İçindekiler
500 gr kestane
2 tepeleme çorba kaşığı süt kaymağı
3 çorba kaşığı kakao
2 küçük boy Trabzon hurması (fudge kek yapacaksanız 10 adet Medine hurması veya daha az ya da fazla - ağız tadınıza göre belirlersiniz)
2 çorba kaşığı bal (isteğe bağlı -fudge kek yapacaksanız bu malzemeyi koymayın.)
Yapılışı:
1-Kestaneleri yıkayın ve küçük, keskin bir bıçak yardımıyla üzerlerine bir çizik atın.
2-Kestaneleri düdüklü tencerede 45 dk haşlayın.
3-Suyunu süzün, dış ve iç kabuklarını soyun ve ayıkladığınız kestane içlerini derin bir kaba aktarın.
4-Trabzon hurmalarını soyun, el blenderı ile püre haline getirin.
5-Süt kaymağı, kakao ve Trabzon hurması (veya Medine hurması) püresini kestanelerin üzerine ekleyip yine el blenderı ile karışımı pürüzsüz hale getirin.
6-Dilediğiniz kalıba döküp buzlukta en az 5 saat dinlendirin. (Fudge kek yapılacaksa buzdolabında 3 saat dinlendirmeniz yeterli.)
7-Buzluktan çıkarın, dilimleyin, servis edin.

 


Chestnut has such a special taste. We love it as a rule, and even once my husband and I had a huge fight over candied chestnuts he brought from Bursa. This is why I could not resist when I saw that amazing Chestnut Cake in dear Kitchen Art-Ist's blog. I simply wished to make a clean-er version. If you wish to have a Fudge Cake instead feel free to use regular dates instead of persimmon. I love both versions.
A small warning: Please take note chestnuts have a rather high carb rate.
Ingredients:
500 gr chestnuts
2 heaping tablespoons clotted milk cream
3 tblspns cocoa
2 small persimmons (use 10 dates if you are making Fudge Cake)
2 tblspns honey (optional - omit if you are making Fudge Cake)
Instructions:
1-Wash the chestnuts and using a small, sharp knife, cut a cross into the skin of each nut.
2-Boil chestnuts for 45 minutes in a pressure cooker.
3-Drain, peel out the outer and inner skin and place the kernel inside a deep bowl.
4-Peel persimmons and blend into a thick puree.
5-Add clotted cream, cocoa, persimmons (or dates) on top of the chestnuts and blend until smooth.
6-Set in the freezer for 5 hours (3 hours in the fridge if making fudge cake)
7-Remove from the freezer, slice, serve.

3 Kasım 2015 Salı

Balkabaklı Crumble / Pumpkin Crumble



Balkabağı çılgınlığı tüm hızıyla devam ediyor. Bu tatlı çok severek takip ettiğim Kitchenart-İstin ve İnci Tadında bloglarında rastladığım – ve bayıldığım- Balkabaklı Crumble tatlısından esinlenerek hazırlanmıştır. Mutlaka göz atmanızı tavsiye ederim



İçindekiler: (4 porsiyon için)
Alt katman için
2 orta boy dilim ayıklanmış balkabağı
8 çorba kaşığı pekmez
4 çay kaşığı tarçın
Crumble İçin
4 tepeleme çorba kaşığı hindistan cevizi
5 adet cevizin içi
1 çorba kaşığı tahin
1 çorba kaşığı pekmez  
Yapılışı:
1-Balkabaklarını minik küpler halinde doğrayın ve önceden ısıtılmış 200C fırında yumuşayıncaya dek 20 dk pişirin.
2-Fırını 150C’ye getirin.
3-Küp balkabaklarının üzerine pekmezi ve tarçını ekleyip tahta bir kaşık yardımıyla karıştırın.
4-Küp balkabaklarını sufle kaplarına paylaştırın.
5-Crumble hazırlamak için hindistan cevizi, ceviz, tahin ve pekmezi rondoda bulgur tanesi iriliğinde çekin. Balkabaklarının üzerini bu karışım ile kaplayın. Fırına verin.
6-Üzeri altın rengini alana dek yaklaşık 20 dk pişirin.
7-Kaymak ile birlikte sıcak servis edin.


Pumpkin craze is still going strong. This dessert is inspired by the Pumpkin Crumble I have seen in two of my favourite blogs, Kitchenart-İst’in and İnci Tadında. I suggest you take a look at both of them.

Ingredients:
1st layer
2 medium pumpkin slices
8 tblspns molasses
4 tspns cinnamon
Fort he Crumble
4 heaping tblspns shredded coconut
5 walnut kernels
1 tblspn tahini
1 tblspn molasses
Instructions:
1-Slice pumpkins into small cubes and bake for 10 minutes in a pre-heated 200C oven.
2-Set oven to 150C.
3-Add molasses and cinnamon on top of pumpkins and stir with a spoon.
4-Split pumpkin cubes into soufflé molds.
5-Pulse walnut kernels, coconut, tahini and molasses until rice size in your food processor. Cover the pumpkin with it. Place in the oven.
6-Bake for 10 minutes until golden brown.
7-Serve warm with heavy cream.